Göteborg som kulturstad

Göteborg brukar tillsammans med Stockholm klassas som Sveriges bästa musikstad, och det stämmer mycket väl. Men, Göteborg har även annan kultur som är värd att upptäcka och se.

Teater

De största teatrarna i Göteborg är Stadsteatern, Folkteatern och Lorensbergsteatern. Här kan man se allt ifrån klassiska verk till nya moderna historier. Det finns även mindre teaterföreningar runt om i staden som är värda att hålla ett öga på. Som ett projekt inom Stadsteatern finns även Backa Teater för de lite yngre åskådarna.

Humor

Göteborgarna är kända för deras glada humör och höga skratt, så då är det självklart att
humorn är stor i Göteborg! Många stand up föreställningar brukar hållas runt om i staden och utbudet av mindre humorklubbar är stort.

Museum & Utställningar

Även i Göteborg finns det ting att titta på. Vad sägs om ett spårvagnsmuseum, Hasselblads utställningar (ett av världens finaste fotopris delas ut av Hasselblad), Volvos museum eller ett Naturhistoriskt museum? Göteborg har något för alla.

Om du vill se saker från förr så finns det utställningar för detta, så som en tillbakablick till musiklivet i Göteborg från 1955 till nutid där besökaren får följa med i alla de olika
musikstilar som funnits och dess betydelse för Göteborg.

Det finns även många utställningar och praktiska museum för barn att upptäcka saker på så som barnens museum i Göteborgs stadsmuseum där barn mellan 0-5 år får komma och titta på och leka runt de olika sakerna.

Scenkonst

I Göteborg är scenkonsten stor och här kan du se allt från modern dans till opera från länge sedan.

På Göteborgsoperan händer det alltid något. När det inte är storslagna konserter så är det möjligt för allmänheten att gå på guidade turer i denna fina byggnad och se vad som händer bakom kulisserna.

På dessa föreställningar finns stora internationella artister och namn som
snart kommer bli stora, detta placerar Göteborgsoperan på kartan, inte minst i Europa
eftersom Göteborgsoperan samarbetar med flera andra ledande operahus i hela Europa. Vill du se en musikal eller dans så är även detta möjligt på Göteborgsoperan då de satsar på all form av scenkonst.

Musikscenen

När man tänker på Göteborg och musik idag så är kanske Håkan Hällström ett namn som man gärna tänker på, men Göteborg har fler begåvade artister än han. Evert Taube, Björn Ulvaeus och Miriam Bryant är alla artister från denna stad.

Vill du uppleva musik i Göteborg så har du ett brett urval. Är du intresserad av att se stora dirigenter leda Sveriges Nationalorkester så är det till Göteborgs konserthus du ska bege dig. Vill du istället sitta ute i solen och träffa folk så är Trädgår´n en perfekt plats för detta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *