Vinylskivor

 

 

För några år sedan dömdes vinylskivans tid som över i och med att de mycket mindre, smidigare och tåliga cd-skivorna kom. Varför skulle man fortsätta lyssna på dessa brusiga skivor? Idag är istället cd-skivans tid förbi och vinylen är kanske hetare än någonsin.

Allt fler plockar fram sina skivor från vinden där de stått i något decennium. För de med ett musikintresse så är det guld värt att ha en vinyl-samling att kunna visa upp och kanske till och med skryta lite om. Många får återuppleva sina gamla flick-och-pojk idoler samtidigt som vissa kanske inte ens har kvar skivorna och måste leta nytt, därför har vi satt ihop en liten lista på skivor som är värda att ha i sin samling, sådana som du kommer få frågan om du har:

 

  • Sgt. Pepper´s Lonely Hearts Club Band

 

En av de mest banbrytande skivorna när den kom år 1967. Med mer psykedeliska influenser än någonsin tidigare revolutionerade The Beatles musikscenen för all tid. Det ikoniska omslaget med karaktärer utvalda av Beatlarna själva är som ett konstverk i en skivback. Några viktiga låtar från denna är: ”Lucy in the Sky with Diamonds” ”Being for the Benefit of Mr. Kite!” och den kanske bästa ”A Day in the Life”

 

  • The Dark Side of the Moon

 

Pink Floyds kanske mest kända verk. Inom genren progressiv rock så är denna skiva en klassiker och det syns inte minst på det faktum att den låg på Billboard top 200 i mer än 17 år. Några låtar från denna är: ”Time” ”The Great Gig in the Sky” och ”Breathe”

 

  • The Velvet Underground and Nico

 

Det skulle kunna skrivas en hel lista om endast bra debutalbum men ett som är värt att ha är Velvet Underground´s debut. Detta album som brukar kallas ”the Banana Album” efter dess distinkta omslag med just en banan var starten för denna grupps revolutionerande musik. På 60 talet så blev deras blandning av flera musikstilar så som rock, elektroniskt och psykedeliskt något helt nytt, även om deras succé inte kom direkt. Idag räknas dock the Velvet Underground till ett av de mest revolutionerande rockbanden. Några minnesvärda låtar från detta album är: ”I´m Waiting for the Man” ”Heroin” och ”Venus in Furs”

 

  • Thriller

 

Världens mest sålda album har självklart sin plats i en skivsamling. Michael Jacksons succé kommer inte inom kort glömmas bort och verkligen inte detta album då det än idag fortsätter att uppnå milstolpar som det bäst säljande albumet. Några låtar från detta album är ”Billie Jean” ”Human Nature” och ”Beat It”

 

  • Black Sabbath

 

Detta album av bandet med samma namn var även det på sin tid banbrytande. Ofta brukar man säga att det var detta album som var det första riktiga heavy-metal albumet med tunga riff och sån som vi idag klassar som just metal. Några låtar från detta album är: ”The Wizard” och ”Behind the Wall of Sleep”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *