Att hålla på med teater. Yrke, utbildning och svårighet.

Att bli skådespelare och utbilda sig inom detta är något många drömmer om. Att stå på teaterscenen och gå in i en roll eller att göra detsamma i stora produktioner som filmas. Ofta får man höra att det är svårt att komma in på teaterskola och att nästan ingen lyckas. Viss sanning finns det i det men för den som brinner för teatern och dess konstform är det mesta möjligt.

Teateryrket

Att jobba med teater handlar inte bara om att vara huvudstjärnan (även om det är vad många vill). Kostymörer, maskörer, regissörer och projektledare är alla viktiga delar inom teatern och det är minst lika viktigt att dessa finns. Den som har ett intresse för teknik behövs för att ljud och ljus ska stämma. Är någon utav dessa yrken något du skulle kunna tänka dig så öppnas direkt många fler dörrar för ditt yrkesliv inom teatern.

Men, om du verkligen vill jobba som skådespelare så är det en enorm drivkraft och kämpaglöd du behöver. Det är som sagt många som vill bli skådespelare, men hur många är det som lyckas? Något som kännetecknar yrket som skådespelare är osäkerhet. Osäkra arbetstider, osäkerhet om du kommer få jobb, osäkerhet om det kommer hålla när du blir äldre. Denna osäkerhet är något som många trivs med och känner att det blir spännande och intressant, medan andra vill ha ett stadigt jobb. Teateryrket kan vara väldigt slitsamt men också väldigt kul för den som verkligen brinner för det.

Teaterskolor

Några av de mest kända teaterskolorna är Boulevardteaterns teaterskola, Calle Flygare och Nordiska teaterskolan. Dessa kostar att gå på men det finns även Teaterhögskolor som är som vilken annan högskola som helst. Vill du inte lägga flera år av ditt liv på en utbildning så finns det möjlighet att ta mindre kurser eller att gå med i en mindre förening. På de allra flesta orter brukar det finnas någon typ av teaterverksamhet, ofta endast för barn men även vuxna brukar vara välkomna till speciella vuxen-kurser för nybörjare.

På en teaterutbildning så får du lära dig hur man skådespelar genom tekniken, rörelser och vad du ska kunna. Du får ofta också lära dig hur du ska gå vidare från skolan till att faktiskt jobba med det du älskar.

Är du redo att satsa på teatern? Det finns många anledningar att inte fortsätta sin dröm som skådespelare, men är det något du verkligen brinner för och känner att du kan så borde du satsa. Ta en kurs, spela teater med den lokala föreningen eller satsa helhjärtat på en hel utbildning. Har vi tur så ser vi dig på teaterscenen om några år.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *