Vinylskivor, del två

De skivor som vi en gång ställde upp på vinden i utbyte mot nya, moderna, ”bättre” musikmedium är nu dags att plocka fram igen. De yngre generationerna har fått upp ögonen och den äldre plockar fram sina skivor igen för att uppleva svunna tider.

Varför vinylskivorna fortfarande lever kvar kan verka obegripligt för många. Skivorna blev bara brusiga och de var ömtåliga, så cd och streamad musik borde vara bättre med högupplöst ”rent” ljud. Men, i denna tid med lättillgänglig musik genom ett klick på de telefoner vi har med oss så saknas det något.

Att äga själva skivan och leta efter favoritartisten i dammiga backar. Att stötta nya artister. Att hitta en okänd artist i samma skivback för att sedan ta hem den och lyssna på den första gången. Dessa är alla känslor som ger skivorna en fördel. De som en gång växte upp med skivorna som enda musikmedia kan återuppleva det som skedde förr.

Genren ej betydande

Vilken sorts musik är det som gäller då? Sanningen är den att det inte spelar någon roll. Allt från heavy-metal till indiepop finns och säljer bra. Det är inte bara en musikgenre som har snöat in på det fysiska formatet utan det gäller alla.

Hårdrocken och metal är alltid hett eftersom lyssnarna till den musiken ofta är väldigt hängivna till artisterna och musiken, men i vilken genre du än gräver dig in i så finns behovet av den fysiska musiken.

Utbud och Efterfrågan

Vissa skivor kan vara värda riktigt mycket, då handlar det om att det ska vara rätt så kallad ”pressning”, alltså rätt tillverkning i rätt land på rätt sätt. Vissa är också ute efter feltryck, testpressningar och udda skivor, det är precis som för vilken annan samlare som helst. De äldre skivorna är ofta efterfrågade då de skapades när musiken var ny och bandet fortfarande spelade. Klassiska band så som The Beatles, Rolling Stones, Led Zeppelin och Black Sabbath är efterfrågade och kommer alltid att sälja. Nya skivor finns det även en efterfrågan på, där är indie och popmusiken mer representerad eftersom det är den som är modern just nu. Andra skivor så som de med svenska artister är inte lika efterfrågade då det finns väldigt mycket av dessa runt om i vårt land och människorna är generellt sett inte lika intresserade av den svenska musiken.

Skivspelare

För samlarna blir även tekniken som spelar skivorna väldigt viktig. För många duger den gamla skivspelaren från mammas barndomshem bra medan vissa verkligen satsar stort på skivspelaren. ”Audiofiler” som de kallas lägger mycket tid på att hitta rätt delar så som nålen och pick up’en, och de lägger även väldigt mycket pengar på detta. Akustiken ska vara rätt så det är inte ovanligt att man modifierar hela rum för att de ska passa musiklyssningen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *